Midnatsfyrværkeri
Tivoli
01 June- 30 June 2018

As a part of the celebration of Tivoli’s 175th anniversary, Cathrine Raben Davidsen has been granted the honor of curating the garden’s magnificent firework-show, which can be experienced all saturdays in June at midnight. The fireworks are a mixture of fireworks, lighting and music.

From May to September 2018 Tivoli will host the fireworks show, which will be curated by five Danish artists. In collaboration with Tivoli’s Firework Master they will curate their own firework-show and choose the accompanying music. Cathrine Raben Davidsen has collaborated with musicians Peder & Asger Baden to create the sound piece to accompany her firework-show, which can be experienced in Tivoli every Saturday in June.

NY FYRVÆRKERI DESIGNER I TIVOLI Den 2. juni 2018 tages der hul på en ny omgang lørdagsfyrværkerishows med stemningsfulde lyde fra Koncertsalens tag. Juni måneds fyrværkeridesigner er billedkunstneren Cathrine Raben Davidsen, der afløser tøjmanden Mads Nørgaard. Den anmelderroste billedkunstner Cathrine Raben Davidsen har sammen med de to musikere Peder & Asger Baden og Tivolis fyrværkerimester, skabt et særligt lydværk til at ledsage hendes midnats-fyrværkerishow, som kan opleves i Tivoli alle lørdage i juni måned kl. 23.45.

VIL NOGET HELT ANDET Cathrine Raben Davidsen vil med sit fyrværkerishow i Tivoli skabe en ramme for reflektion med stærke referencer til det ukendte og til menneskets søgen og tro. Lydværket er dunkelt og mystisk og bæres af spøgelseslignende vokaler, som bl.a. samples med lyden af flyvende fugle og lydoptagelser fra Vor Frue Kirke i København. Fyrværkeriet iscenesættes af en lys-scenografi, som benytter sig af både rytmer, farver, og kontraster, og derudover bruges langsomheden som et særligt greb ved at give plads til små ophold med komplet mørke og ved at lade enkelte raketter stå alene over længere tid. Hvordan det spiller af må publikum og fyrværkerifans selv ind og erfare. Billedkunstner Cathrine Raben Davidsen skal designe fyrværkeriet i juni måned.

Hun siger: “Jeg synes, det er en fantastisk mulighed af få lov til at designe et fyrværkerishow. Og med en baggrund som billedkunstner, så tænker jeg, at jeg kan gribe det an på en helt anden måde. Jeg ser det som et levende værk, hvor jeg kan trække på nogle af de ting, som berører mig i mit eget arbejde. Det, der interesser mig i mine værker, vil helt sikkert afspejle sig i fyrværkeriet.”

FYRVÆRKERI ROTATION I årets sommersæson i Tivoli sætter fem kendte københavnere deres personlige præg på lørdagsfyrværkerierne. Hver måned får sit eget fyrværkerishow og bliver designet af en københavner, der vælger musikken og i samarbejde med Tivolis fyrværkerimester Gunnar B Knudsen sammensætter fyrværkeri og farver.

PROGRAM FOR FYRVÆRKERI I TIVOLI Maj – Mads Nørgaard, tøjdesigner Juni – Cathrine Raben Davidsen, billedkunstner Juli – Jesper Binzer, musiker August – Den Sorte Skole, sampler duo September – Mette Lindberg, sanger Der er også festfyrværkeri den 15. august, hvor Tivoli officielt fejrer sin 175 års fødselsdag. Sommersæsonen lukkes og slukkes med fyrværkeri den 23. september.

TIVOLI: HISTORISK LANG FYRVÆRKERI TRADITION Fyrværkeri har en lang tradition i Tivoli. Havens grundlægger, Georg Carstensen, arrangerede forestillinger med ”bengalske flammer” som trækplaster før Tivolis første sæson i 1843. Dengang lå der en fyrværkerifabrik ved Stadsgraven lige bag Divan 2. Selve afbrændingen af fyrværkeriet foregik på en estrade lige uden for Haven. Grunden til det arrangement var, at man ikke kunne transportere fyrværkeri over store afstande, men man kunne på den anden side heller ikke skyde det af midt imellem folk; kemikalierne var ikke sikre nok. Fyrværkerierne fandt sted på særlige festaftener, hvor der også var såkaldt brillant illumination. Det indebar, at der blev tændt lys på bygninger og i træer og bede. Dette var ingen enkel sag, for der var tale om glas fyldt med olie med en lille flyde-væge monteret i forskellige holdere. Hver eneste lampe skulle altså tændes manuelt. En aften med festbelysning sluttede med fyrværkeri.

Tivolis første og faste fyrværker var Gaëtano Amici, som Carstensen havde inviteret fra Italien. Det er ham, der har givet navn til Amicisvej på Frederiksberg.