DARK MATTER
Horsens Art Museum
Opening 9 November 2019 - 8 March 2020

I efteråret 2019 præsenterer Horsens Kunstmuseum særudstillingen DARK MATTER med Nikoline Liv Andersen og Cathrine Raben Davidsen. De to kunstnere har tilbage i efteråret 2018 arbejdet side om side på Statens Værksteder i København, hvor de påbegyndte et dialogudstillingsprojekt, som tager afsæt i naturen og dennes betydning for vores eksistens. Begge kunstnere er velrepræsenteret i Horsens Kunstmuseums samlinger, og museet har ligeledes løbende præsenteret kunstnerne med soloprojekter, men udstillingen i efteråret 2019 bliver de to kunstneres første fælles projekt.

Titlen Dark Matter henviser til alt det, vi ikke kan se. Langt størstedelen af alt stof i universet er såkaldt mørkt stof og der er ingen forklaring på, hvad det er. Mange af værkerne henviser til den anden side, til det usynlige og til indersiden af ting. Udstillingen handler om at give form til det u-formbare – og til det uhåndgribelige.

Med udstillingen præsenteres en række nyproducerede værker, som både vil skabe en materialemæssig dialog i form af forskellige materialer såsom tekstilværker, maleri, tegning, grafik og animation. Men fundamentet for udstillingen er den kunstneriske udveksling imellem de to kunstnere.

Naturens betydning for vores eksistens
Fælles for de to kunstneres værker er, at de tager afsæt i naturen og dens betydning for vores eksistens. Nikoline Liv Andersen har til udstillingen skabt en række tekstilværker i både stor og lille skala. Hun maler med vævede, strikkede, syede og broderede elementer, som sammensmeltes i én kollagelignende form. Hun ønsker at opløse grænserne mellem det at male og sy og lade disse praksisser glide sammen Med Dark Matter viser Nikoline Liv Andersen en række mørke landskaber: Det mørke hav, den sorte sol og det uendelige rum. Hun arbejder med strålebilleder, strømningsbilleder og hvirvelvinde, hvori naturen beskrives som én sammenhængende organisme, hvor vand, vind, damp, og planter gror sammen. Projektet kredser for Nikoline Liv Andersen om evigheden og hendes vemod over ikke at være en del af den. For når evigheden suser forbi med en voldsom kraft, hiver den kroppen med sig og lader sjælen stå fortabt tilbage. Alt er natur, intet er ånd. Få lysglimt af håb åbner sig men lukker sig hurtigt igen.

Cathrine Raben Davidsen viser på udstillingen en række nye oliemalerier, tegninger og kobberstik samt en animationsfilm. Motivverdenen udgøres af mikro- og makrokosmos, hvor hybrider af figurer, planter og andre uafhængige, levende organismer optræder. I deres ubegribelighed fremstår de som det mørke stof, der peger mod det uvisse. Fælles for motiverne er, at man ikke kan se dem med det menneskelige øje. Cathrine Raben Davidsen tager bl.a. udgangspunkt i stjernekonstellationen Hydra Corvus (af gr. havslange og ravn) og i ferskvandsorganismen Hydra Polyp (af gr. mangefodet), som menes at være udødelig. I værkerne kropsliggøres mørket ved at give det form med henvisninger til transformation, evolution og den alkymiske proces.

Praktisk information:
Udstillingen er at opleve i perioden lørdag den 9. november 2019 – søndag den 8. marts 2020. Udstillingen er gavmildt støttet af Statens Kunstfond. For yderligere information kontakt museumsinspektør Julie Horne Møller:  jhmo@horsens.dk   eller 76292372.

Biografi:
Cathrine Raben Davidsen født i 1972 i København. Hun er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og har desuden studeret på akademier i Holland og Italien samt læst teologi på Københavns Universitet. I Cathrine Raben Davidsens kunst udforskes mytologier, traditioner og fortællinger, der trækker tråde til kunsthistoriens store mestre såvel som vor tids eksistentielle og filosofiske tænkning. Hun bor og arbejder i København.

Biografi:
Nikoline Liv Andersen er født i 1979 i København. Hun er uddannet beklædningsdesigner fra Danmarks Designskole og har under sin uddannelse været i praktik hos Christian Dior og John Galliano. Siden 2015 har hun arbejdet for det italienske modehus Fendi. Sideløbende med dette arbejder Nikoline Liv Andersen fortsat med sine værker, der befinder sig i krydsfeltet mellem kunst og design.

Udstillingen åbnes lørdag den 9. november kl. 14.00 – alle er velkomne.