8 MARTS
Collaborations
8 March - 16 March 2019

COLLABORATIONS BY TANIA AND THOMAS ASBÆK

 

Kl. 17.00 – 20.00 Fernisering
Kl. 17.30 Kort tale af Karen Bro chefredaktør ved Ekstra Bladet.
Kl. 18.30 Performance af Samina Bazai med skuespiller Danica Curcic

 

Da Tania fortalte mig om sin idé om en udstilling udelukkende med stærke, yngre kvindelige samtidskunstnere, der skulle markere den 8. marts, tænkte jeg instinktivt:

WHAT. Er der stadig noget at kæmpe for. Er det virkelig nødvendigt? Virker det ikke bare lidt ynkeligt at sætte køn før kunst. Er det at være kvinde en kvalitet, der kræver særlige privilegier? Sådan en udstilling giver da ingen mening, for der findes da ikke en verden, der er så dum, at den aktivt, og nærmest organiseret fravælger kvalificerede input udi eksempelvis videnskab, erhverv og kunsten fra henved 52% af befolkningen.

Og så begyndte jeg at google. Det var godt nok deprimerende data, jeg fandt frem. Verden er jo ikke i nærheden af at være i mål. Måden, hvorpå vi selekterer i talent og kompetencer på baggrund af køn, lever i bedste velgående. Også på kunstscenen er den helt gal – og ganske ufatteligt er kvinder stærkt underrepræsenterede på museer. I 2019 mine damer og herrer… Det er ikke bare pinligt, men dumt og gør os alle meget fattigere.

Den 8. marts er kampdag, og den er blevet brugt flittigt af fremragende og modige kvinder gennem tiderne. Mange af dem har været kunstnere, og adskillige har været her fra Danmark. Det ville have været skønt, hvis vi skulle have lavet en udstilling med udvalgte navne fra historien, takket dem for deres arbejde, og så fortalt vores børn: “At der var engang, hvor kvinder ikke havde samme muligheder som mænd, men sådan er det da heldigvis ikke længere.” Og det ville være fedt, hvis børnene var brudt sammen af grin over denne “historiske absurditet”. Men sådan er det bare ikke – endnu.

Med denne udstilling ønsker vi, at gøre brug af et af de greb der rent faktisk virker i ligestillingskampen. Positiv særbehandling. Affirmative Action. Kønskvotering. Kært lovforslag har mange navne, men hvis ikke man håndhæver, kan det jo være ret ligegyldigt.

Derfor viser vi følgende udvalgte kunstnere: Cathrine Raben Davidsen, Samina Bazai, Maiken Bent, Rose Eken, Lea Guldditte Hestelund, Klara Lilja, Astrid Myntekær, Lea Porsager, Trine Søndergaard, Evren Tekinoktay og Lulu Kaalund.

De er ikke valgt med kvindekampen som agenda, men tværtimod for deres diversitet og stærke bidrag. De arbejder med vidt forskellige temaer, i forskellige medier, genrer og udtryk. Performance, fotografi, grafik, keramik og objekter.

Det er måske lidt ironisk, eller frelst om man vil, at lave en udstilling med denne dato som bagtæppe og samle kunstnerne under én kategori som værende kvindelige kunstnere, da deres køn egentlig ikke fortæller ret meget om deres værker. De har klaret sig på trods af vilkårene. Men sådan er det blevet, og lad nu disse kvinder stå til inspiration, velvidende at ingen er med på denne udstilling fordi de er kvinder. Alle er med, fordi de er fantastiske kunstnere – og kvinder. Deres køn og deres erfaringer kan sagtens spille en rolle i deres kunst, men deres værker står målt og vejet, som kunstværker i egen ret.

 

Go’ kampdag.

Med venlig hilsen

Thomas Asbæk

 

 

Hvor:

COLLABORATIONS

Store Kongensgade 118

1264 København K

Åben ons-fredag 12-18, lørdag 12-16

+ 45 51808054