Beckett Prisen
By Marie Laurberg
November 2022

Ny stor kunstpris stiftet af Beckett-Fonden i samarbejde med Copenhagen Contemporary hædrer Cathrine Raben Davidsen

Beckett-Fonden indstifter i samarbejde med Copenhagen Contemporary (CC) en ny kunstpris, der årligt hædrer en dansk kunstner, som har skabt et originalt bidrag til billedkunsten. Den første vinder af Beckett-Prisen er Cathrine Raben Davidsen, der med sine dragende og drømmende malerier har udviklet et unikt personligt kunstnerisk univers, som undersøger liv, død, transformation og tid.

Beckett-Prisen uddeles årligt til en billedkunstner, der har sit virke i Danmark, og som har skabt et originalt bidrag til billedkunsten. Ved uddelingen lægges der vægt på, at kunstneren gennem en betragtelig årrække har udviklet et personligt kunstnerisk sprog med kvaliteter som humanisme, idémæssig præcision, distinkt håndværksmæssig udførelse og fordybelse i materialer og virkemidler. Med prisen følger en hædersbevilling på 250.000 kr.

Direktør på CC Marie Laurberg udtaler:
”Vi skal som samfund hylde vores kunstnere! Kunstnerne er vores fineste seismografer, der med ekstremt veludviklede antenner undersøger livet og samfundet. Hvem er vi? Hvor bevæger vi os hen? Og hvad er meningen med det hele? CC er et centrum for levende kunstnere, og med prisen vil vi sammen med Beckett-Fonden løfte kunstnerne frem i rampelyset. Den danske kunstscene rummer i disse år en enorm talentmasse, og vi er glade for at kunne fremhæve vores kunstnere – også i en international sammenhæng. Vi er meget glade for at give den første hæderspris til netop Cathrine Raben Davidsen, som er en af vores helt store malere. I en tid fuld af hurtige billeder, der glimtvis dukker op på skærme, skubbes til side og forsvinder igen, er maleriet langsomt, trægt og befriende analogt. Cathrine Raben Davidsen er en kunstner, der dyrker denne langsomhed: den omstændige proces ved at opbygge et billede gennem stoffet, lag på lag. Hendes billeder afkræver beskuerens nærvær.”

Om Cathrine Raben Davidsen
Med rødder i historiske beretninger, mytologi og skønlitterære værker udforsker Cathrine Raben Davidsen (f. 1972) de væsentlige træk ved den menneskelige natur gennem maleri, tegning, grafik og keramik. Cathrine Raben Davidsen skaber med skrøbelige streger og udviskede konturer kraftfulde drømmeverdner, der gådefuldt bygger bro mellem fortid og nutid. Her kan øjet hvile – og gå på opdagelse i det uendelige.

Som kunstner har Cathrine Raben Davidsen vedholdende dyrket netop den store tid i sine værker – uhildet skiftende trends. Hun er en stærk stemme for håndværkets og fordybelsens betydning for billedkunsten. Hele den store historie filtreres gennem hendes malerier på en måde, der er distinkt personlig – et stærkt og rørende visuelt sprog, som er helt hendes eget.

I forbindelse med prisen udkommer en stor monografi om Cathrine Raben Davidsens maleri – indeholdende en tekst af Maria Kjær Themsen, kunstredaktør på Dagbladet Information, tekstuddrag af forfatter Josefine Klougart samt en samtale mellem Cathrine Raben Davidsen og CC’s direktør Marie Laurberg. Monografien er grafisk tilrettelagt af Studio Claus Due.

Til minde om Paul Beckett
Prisen uddeles til minde om maleren Paul Beckett (1922-1994) og er oprettet i anledning af 100-året for Paul Becketts fødsel. Cathrine Raben Davidsen er, som maleren Paul Beckett var, fanget af maleriets spændende sprog. Og begge er de enere, der med stor personlig styrke følger deres egen vej – i livet og i kunsten. Således forbindes de to med denne pris på tværs af tid og sted.

Direktør for Beckett-Fonden Michael Varming udtaler:
”Beckett-Fonden er oprettet af maleren Paul Beckett og hans hustru Birte Beckett. Vi er i fonden stolte over at kunne indstifte denne pris i Pauls navn for at hædre billedkunsten. Og vi er glade for, at den nyindstiftede pris finder sted i samarbejde med CC – Danmarks største institution for samtidskunst. CC bidrager med den kunstfaglige ekspertise, der sikrer, at prisen støtter kunstnerne på den allerbedste måde.”

Prisen uddeles for første gang den 1. december 2022 og vil fremover blive uddelt én gang om året på CC. Prisens første modtager, Cathrine Raben Davidsen, er udpeget af Beckett-Fondens bestyrelse. I de kommende år vil prismodtageren blive udpeget af en jury bestående af kuratorer fra førende europæiske kunstinstitutioner – så prisen også bidrager til at skabe international opmærksomhed omkring den danske samtidskunst. Juryen vælger prismodtageren på baggrund af indstillinger fra et uafhængigt indstillingsudvalg.

Juryen for Beckett-Prisen vil i de kommende fire år bestå af:
Marie Laurberg, Direktør, Copenhagen Contemporary
Hendrik Folkerts, Curator of International Contemporary Art & Head of Exhibitions, Moderna Museet i Stockholm
Copenhagen Contemporary Refshalevej 173A, 1432 København K +45 2989 7288
contact@cphco.org copenhagencontemporary.org

Cathérine Hug, Curator, Kunsthaus Zürich
Cliff Lauson, Director of Exhibitions, Somerset House, London

For mere information om prisen:
Marie Laurberg, Copenhagen Contemporarys direktør marielaurberg@cphco.org
+45 3017 1404

Michael Varming, Beckett-Fondens direktør info@beckett-fonden.dk
+45 3315 5000

Pressekontakt:
Ida Maj Ludvigsen, PR & Kommunikationschef ida@cphco.org
+45 6021 9321

DOWNLOAD PRESSEMATERIALE HER:

Presse

Om Copenhagen Contemporary
Copenhagen Contemporary (CC) er Københavns internationale kunstcenter, der viser installationskunst skabt af samtidskunstens verdensstjerner og nye talenter. CC har til huse i den prægtige gamle B&W-svejsehal istandsat af arkitekt Dorte Mandrup, der med sine i alt 7.000 m2 smukke industrihaller har pladsen til at udstille de teknisk og pladskrævende formater, som mange samtidskunstnere arbejder i: store totalinstallationer, performancekunst og monumentale videoværker. Det er kunst, man ofte kan gå ind i og sanse med hele kroppen. Læs mere her: https://copenhagencontemporary.org/

Om Beckett-Fonden
Beckett-Fonden blev stiftet den 26. juni 1989 ved en donation fra kunstmaler Paul Beckett og hans ægtefælle Birte Beckett. Fonden er en almenvelgørende, ikke-erhvervsdrivende fond og yder økonomisk støtte til kunst og
kultur, lægevidenskab og naturbeskyttelse. Læs mere her: https://beckett-fonden.dk/
Om Cathrine Raben Davidsen

Cathrine Raben Davidsen er født 1972 i København. Uddannet billedkunstner og cand. phil. i kunstteori og formidling fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og har studeret på kunstakademier i Italien og Holland. Hun har udstillet bredt i Danmark og i udlandet og er repræsenteret i betydelige danske og internationale kunstsamlinger. Hun har skabt scenografi og kostumer til Den Kongelige Ballet og har modtaget et stort antal prestigefyldte legater, bl.a. fra Statens Kunstfond. I Cathrine Raben Davidsens kunst udforskes mytologier, traditioner og fortællinger, der trækker tråde til kunsthistoriens store mestre såvel som til vor tids eksistentielle og filosofiske tænkning. I 2015 blev hun udnævnt til Ridder af Dannebrog af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II.

Gennem hele Cathrine Raben Davidsens kunstneriske virke har hendes praksis kredset om store eksistentielle emner som livet og døden. Ud fra en forståelse af livet som en konstant fremadskridende forandringsproces er Raben Davidsen optaget af, hvad det grundlæggende vil sige at være menneske. Ofte med udgangspunkt i åndelige og sjælelige perspektiver undersøger hun, hvordan mennesket på tværs af tid, sted og kulturer er forbundne, men også hvordan denne forbundethed kan indbefatte andre levende organismer. Ved at forbinde vidt forskellige grene af historisk viden med nutidig tænkning er det Raben Davidsens ærinde at udvide og udbygge vores fornemmelse af historiens kontinuitet.

Uden at skele til de traditionelle hierarkier inden for kunst, håndværk, design og andre kreative fagområder arbejder Cathrine Raben Davidsen med en mangfoldig palet af referencer. Hendes værker tager ofte form af malerier, tegninger, grafik eller keramik, men hun indgår også i samarbejder om f.eks. kostume-, scene- og belysningsdesign samt kunstnerbøger. Inspirationen henter hun fra en lang række forskellige visuelle, kunsthistoriske og filosofiske traditioner, bl.a. italiensk renæssance, græsk mytologi, ikke-vestlige religioner og trossystemer, moderne naturvidenskab og feministisk litteratur fra det 20. århundrede. Dertil føjer hun altid lag af sine egne personlige erfaringer.

Læs mere her: https://cathrinerabendavidsen.com/
DOWNLOAD PRESSEMATERIALE HER:
https://copenhagencontemporary.org/presse/
Copenhagen Contemporary er i 2022 støttet af:
Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Anonym fond, Privat donation, A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Københavns Kommune, Knud Højgaards Fond, Beckett-Fonden, Den Danske Forskningsfond, Det Obelske Familiefond, Ny Carlsbergfondet, Den filantropiske forening Realdania, Kulturministeriet, Statens Kunstfond, Minister Erna Hamiltons Legat for videnskab og kunst, 15. Juni Fonden, William Demant Fonden, Gangstedfonden, Toyota Fonden, Novo Nordisk Fonden, Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond, Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat, Nordea Fonden, Solar Fonden af 1978, Dreyers Fond, Terra Foundation for American Art, U.S. Embassy in Denmark, Pro Helvetia, PICE Acción Cultural Espanola, Refshaleøens Ejendomsselskab A/S, Fredericia Furniture, Ege Carpets, LEGO Fonden, Kvadrat A/S, Carhartt WIP

Copenhagen Contemporary Refshalevej 173A, 1432 København K +45 2989 7288
contact@cphco.org copenhagencontemporary.org